top of page
Search

8 Zhvillimet që COVID-19 do të shkaktojë në TeknologjiAshtu si shumë prej jush, jeta ime është shkëputur plotësisht nga bota fizike dhe është kthyer në një ekzistencë online (madje më shumë se më parë).

Covid-19 do të detyrojë përparime për informatikën më të avancuar dhe inteligjenca artificiale do të dominojë sërish titujt e teknologjisë dhe do të detyrojë një kërkesë edhe më të madhe në botën online.

Disa nga ndryshimet e përmendura janë të pashmangshme, por në të njëjtën kohë ato paraqesin funksionim të thjeshtuar në këtë jetë tashmë plot tension.


1. Puna në distancë do të bëhet edhe më e zakonshme mes punëdhënësve, pasi jo vetëm që do të nënkuptojë sigurinë e punonjësve të tyre, por do të shkurtojë edhe shpenzimet e tyre (telefonatat video bëhen po aq efektive me takimet në terren)


2. Prandaj puna e përmendur në distancë thekson nevojën për teknologjinë 5G, duke përshpejtuar potencialisht adoptimin në terma afatgjatë;


3. Të dhënat e mëdha si të dhënat GPS mund dhe ndoshta do të përdoren për të gjurmuar njerëzit që janë ngjitës, por në këtë rast të veçantë, zbatimi i teknologjive të tilla do të duhet të zbatohet në një mënyrë që të mos cenojë privatësinë e një individi; një detyrë e madhe!


4. Teknologjitë 5G na kanë treguar mundësinë për të zgjeruar shtrirjen e ekspertizës dhe shërbimeve të ofruara nga spitalet në këtë kohë nevojash në rritje, kështu që shpresojmë se më shumë spitale do të kërkojnë të përdorin 5G për të përfituar nga përfitimet e ofruara nga standardi i ri;


5. Në këtë rast, AI është një partner ideal në zhvillimin e mjeksise sepse mund të përshpejtojë dhe plotësojë përpjekjet njerëzore;


6. Më shumë blerje në internet kundrejt metodave tradicionale – bizneset që duan të mbeten konkurruese do të duhet të kuptojnë opsionet e tyre të tregtisë elektronike në internet;


7. Ngjarjet Dixhitale do të jenë më të shpeshta se ato që kërkojnë ndërveprim. Në fakt,

madje ka edhe versione elektronike të garave të makinave F1 në TV, dhe megjithëse mund të mos jetë e njëjtë me garat tradicionale F1, po u jep njerëzve një mundësi sportive për t'i argëtuar. Pothuajse 5 milionë njerëz u akorduan për të parë virtuale Grand National të shtunën pasdite.


8. Ndër të gjitha ndryshimet e përmendura të përditshme, më e dukshme është rritja e besimit te robotët, sepse ata nuk janë të ndjeshëm ndaj viruseve dhe meqenëse janë të rëndësishme tani, mund të jetë e vështirë të zëvendësohen në stilin e jetës së ardhshme që na pret.


Që nga momenti kur zgjoheni deri në momentin kur ktheheni në gjumë, teknologjia është kudo dhe në fakt ne duket se e përqafojmë atë. Si të shpjegohet suksesi i Facebook, Instagram dhe platformave të ngjashme. Jeta shumë dixhitale qe ne jetojmë për momentin (nuk është aq dixhitale sa do të bëhet) dhe zhvillimi i të tashmes sonë teknologjike është bërë normalja e re.

Me rritjen e të dhënave më shpejt se kurrë më parë (në këtë kohë nevoje), e ardhmja e teknologjisë është edhe më interesante dhe emocionuese se kurrë më parë.

Unë do të sugjeroja që, në vend që t'i shikoni ndryshimet dhe përmirësimet dixhitale si shqetësuese dhe sfiduese, të përqafoni pasigurinë dhe përfitimet e mundshme që do të sjellin përparimet në teknologjitë e reja, vizionin kompjuterik dhe inteligjencën artificiale.

Pra, besoj se duhet ta shikojmë vitin 2022 si vitin e mundësive të reja që do të na bëjnë të rimendojmë punën që bëjmë dhe mënyrën se si e bëjmë atë!


Nga KARLA DICIC

23 views0 comments
bottom of page