top of page
Search

Po kërkoni një punë përmbushëse? Bëni vetes këto 6 pyetje kryesore.

Keni frikë nga një ditë tjetër e shurdhër në zyrë? Nëse e keni humbur pasionin tuaj për punën, mund të jetë koha të bëni një pushim. Gjeni një punë që e doni duke i bërë vetes këto gjashtë pyetje thelbësore ...


 1. Çfarë ju pëlqen në të vërtetë në lidhje me punën?

Kur përpiqesh të kuptosh punën tënde të ëndërruar, mund të jetë joshëse të bësh pikërisht atë: të krijosh një vizion të një roli fantazie ku çdo minutë është emocionuese, pagesa është e jashtëzakonshme dhe përfitimet duhet të vdesin për të. Por një qasje më efektive dhe reale është të reflektoni mbi ato që ju kanë pëlqyer dhe nuk ju kanë pëlqyer në lidhje me rolet e kaluara dhe të përdorni mësimet për të informuar lëvizjen tuaj të ardhshme.

Prandaj ktheje mendjen për herën e fundit që je ndjerë plotësisht e angazhuar dhe e plotësuar në vendin e punës dhe mendo se çfarë ishte ajo që të bëri të ndihesh kështu.


 • Ishte lloji i punës që po bënit? A jeni angazhuar vërtet nga tema, ndoshta, apo mendimi se ajo që po bënit po jepte një kontribut të vlefshëm në një farë mënyre? Ndoshta po punonit teknikisht në hap me kohën, apo ishte një rol që ju dha një shans për të shprehur krijimtarinë tuaj?

 • A ishte ritmi i punës? Disa njerëz u pëlqen të marrin kohën e tyre dhe të mos nxitohen, ndërsa të tjerët e duan adrenalinën e ambienteve me ritëm të shpejtë dhe afateve të ngushta.

 • Ishte mënyra si po punonit? Ndoshta ju ka pëlqyer të keni shumë autonomi në rolin tuaj, apo ndoshta ju ka pëlqyer të jeni pjesë e një ekipi? A ju pëlqeu të keni disa projekte në lëvizje menjëherë, apo e donit rastin të zhyteni me të vërtetë në një qëllim të vetëm? A ju pëlqeu lidhja me palët e interesit dhe kultivimi i marrëdhënieve në të gjithë një biznes, apo a shijonit fokusin që vjen me specializimin?

2. Në cfarë je i zoti?


Të gjithë kemi prirjen të jemi të apasionuar pas gjërave në të cilat jemi të mirë dhe në çdo rast pa atë aftësi thelbësore është e vështirë të gjesh një rol ku vërtet do të jesh në gjendje të zhvillosh. Prandaj, merrni një moment për të menduar për pikat tuaja të forta dhe të dobëta sa më sinqerisht që të jetë e mundur.


Renditni aftësitë tuaja në aq detaje sa mundeni, duke identifikuar jo vetëm aftësi të vështira, por edhe aftësi të buta, të tilla si negociatat, marrëdhëniet me njerëz të vështirë dhe menaxhimin e kohës. Nëse po mendoni për një ndryshim në karrierë, është gjithmonë më e vështirë të bindni një punëdhënës të mundshëm se jeni i aftë për rolin, kështu që është e rëndësishme të keni bërë këtë punë dhe të keni menduar për potencialin e transferueshëm të asaj për të cilën jeni i mirë.


3. Çfarë doni të mësoni?


Ata thonë se nuk duhet të ndaloni kurrë së mësuari, dhe kjo është veçanërisht e vërtetë në vendin e punës. Pavarësisht nga niveli që jeni, çelësi për tu angazhuar plotësisht është të zhvilloheni në mënyrë profesionale dhe të vazhdoni të mësoni gjëra të reja për ta mbajtur punën tuaj interesante.


Bëni hulumtimin tuaj dhe gjeni një punëdhënës që investon në stafin e tyre. Shumica e punëdhënësve do të lëshojnë zhurma pozitive për të investuar në zhvillimin e njerëzve të tyre, por provoni të shikoni në mediat sociale dhe faqet e rishikimit të punonjësve për një pamje më të plotë. Dhe sigurisht që do të dëshironi të pyesni punëdhënësit edhe për mundësitë e tyre të trajnimit dhe zhvillimit në intervistë.


4. Në çfarë lloj kulture pune lulëzoni?


Një kompani e modës me një paketë përfitimesh të mahnitshme mund të tingëllojë shkëlqyeshme në letër, por nëse kultura nuk është një përshtatje e mirë për ju, ju mund të përfundoni të mjerë në punën tuaj.


Importantshtë e rëndësishme të merrni një ndjenjë për kulturën e një kompanie përpara se të pranoni një punë. Mjedisi i punës dhe atmosfera në të cilën punojnë punonjësit mund të kontribuojnë masivisht në kënaqësinë tuaj të vendit të punës. Prandaj, mendo përsëri për rolet e tua të mëparshme dhe pyete veten: Cili lloj ambienti nxjerr më të mirën nga ju në baza ditore?


Përsëri, një gërmim i vogël në mediat sociale faqja e karrierës në faqen e internetit të një kompanie dhe faqet e rishikimit të punëdhënësit mund të jetë shumë zbuluese për atë që po ndodh me të vërtetë në një vend pune, duke folur në mënyrë kulturore:


 • A duket si një kulturë që mbështet kauzat e mira në një mënyrë serioze, ndoshta duke inkurajuar vullnetarë ose sponsorizuar projekte bamirësie?

 • A duket sikur ka shumë shoqërim të vrullshëm, apo është një lloj atmosfere më e qetë, më kolegjiale?

 • A keni përshtypjen e një atmosfere mbështetëse ku sukseset e njerëzve njihen dhe festohen?

 • A duket si një vend ku të gjithë bashkohen derisa të bëhet puna, apo është diku më shumë diploma për rregullime fleksibël dhe ekuilibër jete-punë?

 • A ndjeni prova të tipareve më pak të dëshirueshme, të tilla si prezantimi, mungesa e inovacionit ose burokracia e tepruar?

5. Çfarë ndikimi doni të keni?


Për më tepër nga ato që kompania ka për t'ju ofruar, mendoni për efektin që dëshironi të keni në kompani. Për shembull, nëse ndihma për të tjerët është një burim i shkëlqyeshëm i kënaqësisë në punë për ju, është e rëndësishme të dini nëse ka mundësi të mjaftueshme për ta bërë këtë para se të pranoni një rol të ri pune.


Në varësi të motivimit tuaj mund të merrni parasysh nëse punëdhënësi juaj i mundshëm ofron:


 • Liria për të rritur një zonë të biznesit

 • Mundësia për të zhvilluar dhe udhëhequr projekte të reja

 • Pjesëmarrja në programet e mentorimit

 • Mundësia për të marrë pjesë në aktivitetet e CSR

Këto pika mund të jenë të vlefshme për tu sjellë në intervistë kur pyeteni nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me rolin.


6. Çfarë përshtatet me stilin e jetës tuaj aktuale?


Një faktor tjetër kyç që ndikon në tërheqjen e një roli specifik është vendi ku jeni në jetën tuaj. Një prind i fëmijëve të vegjël, për shembull, ka të ngjarë të vlerësojë sigurinë financiare dhe mundësinë për të punuar në mënyrë fleksibile, ndërsa nëse jeni pa këmbë dhe pa zbukurime, mund të preferoni të merrni një rol me më pak siguri, por shpërblime potencialisht më të larta.


Për të kuptuar nëse një rol ka të ngjarë të ketë një ekuilibër të mirë me pjesën tjetër të jetës tuaj, peshoni të gjitha të këqijat dhe merrni parasysh rëndësinë e tyre relative për ju. Mendoni për gjëra të tilla si gjatësia e udhëtimit, gjasat për të qenë në gjendje të largoheni në kohë, cilësia relative e pagës dhe përfitimet, siguria e punës dhe orari i punës i kërkuar.


Ndonjëherë mund të jetë e ndërlikuar të lundroni në një bisedë të këtij lloji në intervistë pa ngjallur dyshime në lidhje me angazhimin tuaj në punë, por përsëri një gërmim i vogël në internet zakonisht mund t'ju ndihmojë të gjeni disa njohuri të sinqerta nga këndvështrimi i punonjësit. Sigurohuni që të lexoni disa rishikime, megjithatë, për të marrë një konsensus të informuar.


Përfundimisht, mos e vendos veten shumë nën presion për të gjetur atë punë të ëndërruar. Mund të mos vijë herën tjetër, ose ndoshta jo menjëherë. Por duke menduar shumë për atë që me të vërtetë ka rëndësi për ju, do të keni një shans më të mirë për të arritur atje më shpejt.


Nga ROBERT WALTERS


55 views0 comments
bottom of page