top of page
Search

Si të qëndroni të përqendruar dhe produktivë në zyrën tuaj të shtëpisë?

Të punosh nga shtëpia është disi e pazakontë për shumë në Shqiperi. Ju mund të jeni duke punuar në tryezën e ngrënies, dhomën e lirë ose kopshtin e pasmë, por pavarësisht nga shtëpia juaj e vendosur, është e rëndësishme që ne të pozicionohemi për të punuar sa më me efikasitet.


Punonjësve ne kohet e fundit iu është dhënë mundësia të punojnë nga shtëpia gjatë javëve të ardhshme në mënyrë që të abstenojnë distancimin shoqëror.


Ekspertët tanë ofrojnë pesë këshillat e tyre më të rëndësishme për të punuar me sukses në zyrën tuaj në shtëpi, minimizimin e shpërqendrimeve, ruajtjen e fokusit dhe pajtimin e jetës profesionale dhe private.


1. Krijoni hapësirën tuaj të punës


Të kesh hapësirën tënde është e rëndësishme për të ndihmuar të qëndrosh i përqendruar. Ne rekomandojmë të blini një tavolinë dhe një karrige tryeze miqësore me të pasmet, në mënyrë që të punoni qetë pa e lodhur qafën ose shpinën. Zgjidhni një karrige të rehatshme. Trupi juaj do t'ju falenderojë.


Gjithashtu, duhet të siguroheni që të punoni në një tryezë të pastër dhe të rregullt dhe të keni vetëm dokumentet më të rëndësishme, si telefoni juaj i punës, diçka për të pirë dhe një fletore. Gjëra të tjera si librat apo edhe dekorimet e tryezave mund t’ju shpërqendrojnë.


2. Konsideroni veshje të përshtatshme


Të ngrihesh dhe të qëndrosh në pizhame, është joshëse edhe sa kohë. Kjo mund të funksionojë për disa, por parandalon shumë që të krijojnë mendërisht një atmosferë profesionale, produktive të punës, pasi ndihen diku se nuk janë në të vërtetë në punë. Prandaj është e këshillueshme që të visheni si në punë, ose të paktën ato që do të largohen nga shtëpia juaj.


3. Strukturoni ditën tuaj


Importantshtë e rëndësishme të mbani mend se ndërsa punoni nga shtëpia, është përgjegjësia juaj e vetme të kryeni me sukses dhe me efikasitet detyrat tuaja. Ne ju rekomandojmë që të filloni punën tuaj në të njëjtën kohë çdo ditë, të caktoni një dritare kohore fikse për pushimin e ekipit tuaj dhe pushimin e drekës për t'ju ndihmuar të prisni ditën. Ndjekja e një rutine si normale të ditës suaj të rregullt në zyrë është thelbësore për të mbetur produktiv.


Midis këtyre hapësirave kohore, duhet të caktoni kohë specifike për detyra specifike. Për shembull, përqendrohuni kryesisht në thirrjet dhe takimet në mëngjes dhe postat elektronike dhe kërkimet pasdite. Në këtë mënyrë ju mund të bëni të gjitha detyrat tuaja në një mënyrë të strukturuar dhe të ndiheni produktiv, të kënaqur dhe të relaksuar në fund të ditës.


4. Bëni kohë për pushime


Pushimet e rregullta janë të rëndësishme në mënyrë që truri juaj të pushojë dhe bateritë tuaja të rimbushen. Përdorni pushimin e drekës, për shembull, për një shëtitje të shkurtër në diell për të furnizuar me karburant me vitaminë D, një telefonatë me miqtë ose forcuar veten me një meze të lehtë të shijshme dhe të lehtë.


Edhe midis pushimeve, është e rëndësishme të qëndroni në lëvizje, edhe nëse kjo thjesht do të thotë të zgjasni këmbët dhe të shkoni në kuzhinë për një filxhan çaj ose kafe ose të dilni në kopsht për të marrë një frymë ajri të pastër!


5. Përqendrohuni në ekuilibrin punë-jetë


Shtë e rëndësishme që ju qartë të ndani orët tuaja të punës nga koha juaj e lirë. Sidoqoftë, është po aq e rëndësishme që mjediset tuaja private dhe profesionale dhe ato që e rrethojnë atë, të jenë të vetëdijshëm kur është koha për të punuar dhe kur jeni të lirë.


Prandaj sugjerohet të flisni hapur me familjen dhe miqtë tuaj për orarin tuaj dhe të merrni parasysh t'i bëni ata të vetëdijshëm për kohën kur do të duhet të bëni thirrje të rëndësishme telefonike ose video me qëllim që të mos shqetësoheni. Atëherë keni më shumë kohë për familjen dhe miqtë tuaj gjatë pushimeve ose pas orëve të punës.


Nga ROBERT WALTERS


72 views0 comments
bottom of page